Надя Отт, магистър – фармацевт, регионален продуктов мениджър за Defendyl<sup>®</sup>
У дома>Имуноблог>Интересно> 200 различни вируса причиняват настинка

200 различни вируса причиняват настинка

Всяка година вирусните респираторни инфекции достигат своя пик на разпространение през януари или февруари. Най-често нараства броят на случаите на грип и подобни заболявания. Най-застрашени са малките деца и възрастните хора, поради което те трябва да бъдат по-внимателни.

 

 

Както вече е известно по-голямата част от острите инфекции на горните дихателни пътища се причиняват от вируси. Повече от 200 различни вида вируси причиняват настинка, най-честите причинители на болестта са риновирус (30–50 %), но също така коронавируси, парагрипни вируси, аденовируси, респираторен синцитиален вирус и други.

Тези причинители на болестта се разпространяват интензивно през есенно-зимното време, а пикът на инфекциите обикновено е през януари и февруари. Причините са няколко — от една страна факторите на околната среда се променят, което дава възможност за по-добро оцеляване на микробите в околната среда, а от друга — шансът за предаване се увеличава, тъй като децата в предучилищна и училищна възраст в детските градини или в училищата отново общуват интензивно.

За чувствителността на даден човек към вирусни инфекции е еднакво важно до каква степен сме изложени на инфекции и имунитетът ни към инфекции или доколко имунната ни система е готова да се бори с инфекциите.

Правилните мерки и укрепването на имунната система са важни!

Инфекциите на горните дихателни пътища обикновено са леки и самоограничаващи се, които при хора с добра имунна система отминават самостоятелно след няколко дни. Много е важно всеки човек да се грижи за собственото си здраве.

Важни са превантивните мерки:

  • мийте и дезинфекцирайте ръцете си;
  • докосвайте лицето, устата и носа си с ръце възможно най-малко, тъй като чрез лигавиците можете да въведете вируси в тялото си;
  • проветрявайте стаите;
  • избягвайте контакт с хора, които може да са болни;
  • не ходете на събития и в търговски центрове, където присъстват много хора;
  • ако сте болни, останете вкъщи, за да се възстановите отново.

Можем да се преборим с (вирусни) инфекции и чрез укрепване на имунната си система. Препоръчва се специално да се насърчава неспецифичният (вроден) имунитет, който се активира веднага след инфекция, независимо от вируса, който ни е атакувал.

С такава имуномодулация засилваме защитата срещу широк спектър от причинители на болестта, а от друга страна намаляваме имуносупресивното действие на имунната система, което регулира силата на възпалителния отговор.

Defendyl Imunoglukan P4H® има доказано имуномодулиращо действие с бързо влияние върху неспецифичната имунна система (броят на естествените клетки убийци — NK клетките — се увеличава). Подходящ е за превантивна употреба, но също така и при първи симптоми на остра инфекция и може да се приема за по-дълго време.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.