Надя Отт, магистър – фармацевт, регионален продуктов мениджър за Defendyl<sup>®</sup>
У дома>Имуноблог>Defendyl®> Болестта на свободното време

Болестта на свободното време

Най-накрая лято и ваканция! Но внимавайте, чували ли сте за "Болестта на свободното време"!? Подсигурете се, така че ваканцията да Ви остави само приятни спомени!

"Болестта на свободното време" или с други думи: боледували ли сте някога на почивка или ваканция след труден и натоварен работен график? Какво общо има това с имунитета? Маркетингово наблюдениеот началото на 2021 год. проведено в България с включени над 10 000 души, използвали продуктите Defendyl- Imunoglukan P4H®, потвърди ефективността му при предотвратяване на респираторни инфекции, както и при вече изразени симптоми на настинка, тъй като добрият имунитет е изключително важен за бързото възстановяване.

Вече позабравихме за дългата и студена зима, лошото време и многото ограничения, дължащи се на пандемията на корона вируса. Превантивните мерки предотвратиха масовите респираторни и стомашно-чревни инфекции през зимния сезон, но те се появиха през пролетните и летните месеци с охлабването на мерките и сякаш февруари дойде през юни.

Имунната ни система обаче няма време за почивка и е необходимо да е винаги на оптимално ниво!

"Болестта на свободното време"

Точно в периода преди да отидем на почивка, се стараем да свръшим възможно най-много неща, както на работа, така и у дома. Искаме да завършим всички важни работни проекти, да подредим къщата, да купим още дребни неща за безгрижна почивка. В резултат на което по-малко се храним, по-малко спортуваме, по-малко почиваме и това се отразява отрицателно на здравето ни1.

Започва ваканцията и адреналинът пада, ние се отпускаме и тогава се появяват първите симптоми на настинка, умора и неразположение2. Имали ли сте някога подобно преживяване?

Нарича се "болестта на свободното време", която е изследвана преди години2 . Хората, който по принцип рядко чувстват неразположение или умора през работния ден и относително по-често през почивните и празничните дни, най-често изпитват главоболие или мигрена, настинки или грипоподобни симптоми и умора по време на почивка. Известно е също така, че при пътуване по време на ваканция със самолет, има 2 пъти по-голяма вероятност за настинка.3

Резултати от скорошно то маркетингово наблюдение в България?

В България е проведено маркетингово наблюдение с продуктите Defendyl-Imunoglukan P4H® върху над 10 000 души. 60% от децата и възрастните са приемали продукти за профилактика при респираторни инфекции. Децата са приемали Defendyl- Imunoglukan P4H®  най-много през есента и зимата, за да намалят повтарящите се респираторни инфекции и да предотвратят инфекции по време на повишен риск за инфекция. Възрастните, от друга страна, са приемали Defendyl- Imunoglukan P4H® най-вече, при спад на имунитета и по време на умствени и физически натоварвания. Средния период на прием е 3 месеца.

40% от включените в наблюдението са приемали Defendyl- Imunoglukan P4H®, при налични симптоми. 80% от децата са приемали Defendyl- Imunoglukan P4H®  при инфекции на горните дихателни пътища, а 15% при грипоподобна симптоматика, докато при възрастните 54% са приемали Defendyl- Imunoglukan P4H®  при инфекции на горните дихателни пътища, а 33% при грипоподобна симптоматика, както и 13% за инфекции на долните дихателни пътища.

Удовлетвореността на лекарите и потребителите от приема на Defendyl- Imunoglukan P4H® в това маркетингово наблюдениебеше много висока. 9 от 10 пациенти са докладвали че са доволни от ефекта.

Продуктите Defendy- Imunoglukan P4H®  се предлагат в повече от 25 страни по света. Миналата година са продадени над 3 милиона опаковки.

Ако и Вие се разпознавате в това описание на „Болестта на свободното време", нашия съвет е да „подсилете имунитета си с Defendyl, още преди дългоочакваната ваканция“. Defendyl- Imunoglukan P4H®  има благоприятен ефект върху имунитета на организма, който е отслабен  поради умора и изтощение. Витамин С и цинк играят важна роля за правилното функциониране на имунната система и при защитата на клетките от оксидативен стрес. Витамин С също помага за намаляване на умората и изтощението.

Погрижете се за здравето си още преди ваканцията и се върнете отпочинали и заредени с  енергия!

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26118561/
  2. Vingerhoets et al. Leisure sickness: a pilot study on its prevalence, phenomenology, and background. Psychother Psychosom. 2002 Nov-Dec;71(6):311-7.
  3. https://www.healthline.com/health-news/why-we-are-sick-during-holidays#Boost-your-immune-system-preflight
  4. Data on file, Medis 2021

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.