Сара Крамбергер, магистър по химия
У дома >Имуноблог >Интересно > Четири полезни съвета относно това защо трябва да останете у дома, ако имате настинка или сте болни

Четири полезни съвета относно това защо трябва да останете у дома, ако имате настинка или сте болни

Лошо физическо състояние, кашлица, треска. Пред Вас е нов ден, пълен със задачи и неща, които не могат да бъдат отложени. Звучи познато? Какво трябва да направите? Да останете у дома или с помощта на продукти за по-добро физическо състояние все пак да отидете на работа? Единственото правилно решение е да останете у дома и да почивате!

 

 

1. Отговорно поведение към Вашите колеги

Признаците на настинка са подсмърчане, кихане и кашляне. Последните проучвания показват, че микробите (бактерии, вируси) се разпространяват по-бързо, отколкото си мислите. Те се разпространяват най-вече чрез издишани капчици. Въз основа на експерименти изследователите са установили, че при кашляне или кихане във въздуха може да се отделят капчици със скорост най-малко 150 km/ч. При кихане се разпръскват повече от 100 000 капчици, които съдържат микроби, които след това могат да предават различни вируси (напр. грипен вирус, аденовируси, респираторен синцитиален вирус (RSV) и др.).

Отивайки на работа само увеличавате риска от разпространение на болестта. Замислете се, разумно ли е да заразите и колегите от Вашия отдел?

2. Спрете разпространението на вируса към уязвимите групи в обществото

Вашите колеги не са единствените, които виждате ежедневно. Мислили ли сте някога за по-възрастните хора, децата, хората, които имат други хронични заболявания? Вирусите не подбират и чакат само да намерят правилния гостоприемник, където да могат да се възпроизвеждат. С всеки контакт, колкото и да е кратък, ние сглобяваме нашата мозайка от срещи — пътищата на вируса. Трябва да имаме предвид, че при по-младите хора обикновено ходът на заболяването е по-лек, докато при възрастните хора рискът от по-сериозни усложнения е по-голям. Наясно ли сте с отговорността, която носи един заразен човек?

3. Възстановяване

Почивка и отново почивка. С помощта на почивка в комфорта на дома ни можем да си осигурим най-добрите шансове за възстановяване. С това ускоряваме процеса на възстановяване и не рискуваме още по-големи усложнения, които могат допълнително да допринесат за по-дълъг отпуск по болест. Продуктите за понижаване на телесната температура, топлите напитки, балансираната диета и почивка допринасят за по-бързото възстановяване на организма ни. Ако осигурим на организма допълнителни „хранителни вещества“, като приемаме избрани продукти за укрепване на имунната система (напр. Defendyl-Imunoglukan P4H® ACUTE капсули), то възстановяването е гарантирано.

Капсулите Defendyl-Imunoglukan P4H® ACUTE са хранителна добавка, която съдържа естествен биоактивен Imunoglukan®, витамин С и цинк; последните две подпомагат функционирането на имунната система. Defendyl-Imunoglukan P4H® ACUTE капсули са предназначени за краткосрочна употреба по време на повишени нужди на организма. Приемайте по 1 капсула на ден в продължение на 5 последователни дни, за предпочитане сутрин или вечер на празен стомах.

Общо правило е да останете вкъщи поне 24 часа от последната треска, без да приемате аналгетици за понижаването ѝ.

Общо правило е да останете вкъщи поне 24 часа от последната треска, без да приемате аналгетици за понижаването ѝ. Аналгетичните хапчета облекчават симптомите, но не допринасят за възстановяването. Това е още едно потвърждение, че имате нужда от отдих и почивка от ежедневните дейности. Прекалено ранното завръщане на работа може да има отрицателни последици за здравето; една от тях е повишена чувствителност към инфекции на дихателните пътища.

4. Работна ефективност

Мислите ли, че сте много продуктивни в работата, въпреки болестта? За съжаление трябва да Ви разочаровам. Проучванията показват, че един болен човек по време на работа постига само 60 % от средната ефективност. Болестта и умората се отразяват върху Вас, така че шансът за грешки драстично се увеличава. Освен това, проучванията също така показват, че един болен човек губи много време на работа поради умора и липсата на концентрация. С това можем да потвърдим, че за работодателя е по-добре, ако работникът излезе в отпуск по болест по време на заболяването.

Важно е да сте наясно с последствията, които настъпват поради безотговорното поведение. Работата може да изчака или може да бъде свършена от друг човек, но ние имаме само един живот. С по-малък брой грешки ще живеем по-пълноценно и ще постигнем по-добро качество на живот. Ето защо трябва да стоим вкъщи, ако имаме настинка и да защитим себе си и хората около нас!

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.