Д-р. Матея Логар, д.м.н.
специалист инфекциозни болести, Клиника по инфекциозни болести, Любляна
У дома >Имуноблог >Специализиран > Грип: симптоми, лечение, превенция

Грип: симптоми, лечение, превенция

Вероятността човек да прекара грип и то не еднократно през живота си е много по-голяма отколкото предполагаме. Поради това не е достатъчно само да разпознаваме симптомите на болестта, но и да знаем как да се предпазим и лекуваме от нея.

 

 

Настинка, грип или възпалени сливици (ангина)?

Ако не сме сигурни какво точно ни има най-добре е да обърнем внимание на симптомите, които болестта причинява.

Настинката започва постепенно, като в повечето случаи  се чувстваме неразположени, изпитваме болки при преглъщане, носа ни тече, кихаме,  имаме главоболие както и загуба на апетит.

Обикновено настинката не е съпроводена от висока температура, въпреки че практиката показва, че при децата появата на висока температура е често срещан симптом при този вид вирусна инфекция.

Грипа от своя страна се проявява сезонно, затова вероятността да се разболеем от него е по-голяма през късно есенно-зимния период. За разлика от настинката, грипа започва изведнъж съпроводен със силни болки в мускулите и ставите, втрисане, висока температура, суха кашлица, болки в очните ябълки и главоболие.

Възпалението на сливиците също може да причини висока температура, но за симптоматичната характеристика на ангината са обичайни острите болки при преглъщане, като сливиците са уголемени, зачервени и могат да са покрити с гнойни полипи. Симптомите на ангина често са съпроводени с увеличени лимфни възли на врата и под долната челюст.

Грипна инфекция

Контакта с вируса е причината за грипната зараза. Вирусът навлиза в човешкия организъм посредством малки капчици и секрети от респираторния тракт на заразения индивид, но предаването на заразата може и да се случи и по индиректен път, чрез допир на обекти, по които има наличие на респираторни секрети и вируси.

В случай, че все още не сме заразени или ваксинирани с конкретен вирусен щам, е много вероятно да се разболеем, ако сме в контакт с вируса. Дори при изкарана инфекция от определен вирусен щам, не е гарантирана пълна защита от грип, но е предпоставка при повторна инфекция причинена от същия вирусен щам да се преболедува значително по-леко.

Колко опасен е грипът?

Когато грипът не е съпроводен с друго заболяване, той обикновено преминава без усложнения и не е опасен.

Така че, при лечението на грипа златно правило си остава почивката в къщи, приемането на достатъчно количество течности и облекчаване на симптомите.

Когато сме болни от грип не е необходимо да останем през цялото време в леглото, но ако имаме температура и не се чувстваме добре не е препоръчително да се подлагаме на физическо и натоварване.

Освен това, след като  преодолеемгрипната инфекция е добре постепенно да се върнем към ежедневните си задължения.  Особено внимателни трябва да сме през зимата, тъй като студеният въздух може да предизвика кашлица и затруднено дишане, което се дължи на болестотворното действие на вирусите върху дихателната лигавица, която обикновено служи като защита срещу прахови частици и вируси.

Кога да посетим доктора?

В повечето случаи, грипа може да се прекара без да се налага лекарски преглед. Лекарскатанамеса е наложителна  вслучаите, когато грипната инфекция преминава в остра форма или се налага постъпване в болница. Като цяло докторите не изписват специални медикаменти, тъй като грипа е вирусна инфекция, при която лечението с антибиотик няма никакъв ефект.

Визита при доктора се налага само ако температурата на болния остава висока въпреки опитите да бъде понижена, когато имаме усещаното, че се задушаваме или дишаме затруднено, или общото ни състоянието се влоши. Преглед при лекар се налага и когато след временно подобрение на боледуващия, състоянието му отново се влоши с повишаване на температурата или изкашляне на храчки. В тези случаи, най-вероятно в допълнение се е развила бактериална инфекция, за която доктора ще назначи антибиотична терапия. 


Обикновено отнема от 7 до 10 дена

При наличието на стабилна имунна система и добра физическа кондиция, възстановяването от грипната инфекция става по-бързо и по-лесно. При малките деца, възрастните хора и хората с хронични заболявания, протичането на грипа може да бъде съпроводено с усложнения и възстановителния процес обичайно е  продължителен. Когато заразата е предизвикана за първи път от даден щам на грипния вирус, може да се очаква болестта да премине значително по-тежко. Всъщност, всяка година, грипа може да е предизвикан от няколко различни щама на вируса.

Лекарствени средства срещу грип

Използването на антибиотици срещу грипа не е препоръчително, тъй като няма определено лекарство, с което да се противодейства на грипния вирус. Въпреки това, можем да се погрижите за облекчаването на симптомите от инфекцията.

В това отношение можем да избираме сред многобройните аналгитици, които се предлагат, за облекчаване на болката. Подсилването на имунната система, също можете да допринесете за по-бързото възстановяване. През последните години, все повече и повече доказателства показват, че биоактивния полизахарид (Имуноглюкан) значително подобрява функциите на имунната система, като подпомага организма в борбата му с инфекциите, причинени от вирусите на настинка и грип.

Как да преборим грипа с природни средства?

Необходимо е да сме внимателни, когато използваме лечебни растения и лекарствени продукти направени въз основа на тях, тъй като могат да съдържат съставки, които не са подходящи в комбинация с други лекарствени продукти. Винаги е по-безопасно да се приемат лекарства само с една активна съставка, тъй като е трудно да се предвиди как би подействала комбинация от няколко различни субстанции. Във всеки случай, най-разумно е да се купуват лекарства от аптеката, където фармацевт с необходимото образование може да ни даде информация относно наличието на някакви страничните реакции.

Как да се предпазим от грипа?

Ваксинацията е ефективен и безопасен начин при превенцията от грип. Планирайте ваксинацията от Ноември до Декември, преди появата на грипа, като е необходимо да се реимунизираме всяка година. Това се налага тъй като ваксината не предоставя дълготраен имунитет и е ефективна само срещу този вирусен щам, който се съдържа във нея. Всяка година различни щамове на грипния вирус се разпространяват сред населението, което е и причина състава на ваксината да се променя ежегодно.

Въпреки че ваксинацията е значително безопасна, тя не е 100% ефективна и има вероятност все пак да се заразим с грипния вирус независимо от това, че сме ваксинирани. Особено при по-възрастните хора ефективността от грипна превенция посредством ваксинация е значително по-малка, което не означава, че не е разумно да се прави.

Ваксинирайки се, предотвратяваме тежките и продължителни боледувания от грип, както и намаляваме възможността от наложително постъпване в болница или евентуална последваща бактериална пневмония.

Друг начин за предпазване от грипните вируси и настинки е избягването на по-дълъг престой в закрити помещения, тъй като сухия въздух в тях изсушава лигавицата и по този начин улеснява навлизането на вируси в тялото. Разумно е също така да се избягват места, където има струпване на много хора, тъй като вероятността да има носител на грипния вирус е много голяма.

Преди всичко трябва да се обръща внимание на добрата физическа активност, балансираното хранене и отделянето на достатъчно време за сън и почивка. Това са предпоставките за поддържане на силна имунна система, която би се пребори с всички вируси и бактерии, които могат да заразят нашето тяло.

Желаете ли да научите повече? Можете да прочетете всичко за грипа на страницата на Столичната регионална здравна инспекция: www.srzi.bg

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.