Matic Dolinar, магистър – фармацевт
У дома >Имуноблог >Интересно > Инфекциите, които ни застрашават през есента и зимата

Инфекциите, които ни застрашават през есента и зимата

През есенните и зимните месеци се появяват редица заразни инфекции, които ни дебнат отвсякъде и много трудно можем да ги избегнем. В тази статия е обяснено кои са тези инфекции и какво е характерно за тях.

 

 

Настинка

Настинката представлява заразно вирусно заболяване, което засяга горните дихателни органи, особено носа, а обикновено и гърлото и синусите. Настинката се характеризира с кашлица, възпалено гърло, секрети от носа, кихане, главоболие и температура, които обичайно отминават за малко повече от седмица, а в най-лошия случай след три седмици. Една важна мярка за защита срещу инфекцията е миенето на ръцете, особено ако преди това сме били в пространство с много хора, от рода на автобуси, търговски центрове, лекарски кабинети.

Грип

Грипът се причинява от грипен вирус. Инфекцията се характеризира с висока температура, секрети от носа, възпалено гърло, мускулни болки, главоболие, кашлица, кихане и чувство на умора. При децата симптомите може да включват разстройство и повръщане. При по-сериозната форма е възможно да се развие и пневмония, която за определени групи хора може да бъде фатална.


 

 

Бронхит

Възпалението на бронхите се нарича бронхит. В повечето случай той е последица от вирусна респираторна инфекция, но може да има и бактериален произход. Обикновено се развива от настинка. Бронхитът се характеризира със стесняване на дихателните пътища, кашлица, придружена от повишено количество гнойни храчки и тежко дишане. Често се появява при пушачи и хора с хронични заболявания на белия дроб и дихателните пътища.

Пневмония

Пневмонията е белодробна инфекция с възпаление на пулмоналните алвеоли, които се изпълват с гноен секрет и това затруднява дишането и ограничава приема на кислород. Тя се придружава от кашлица, болки в гръдния кош и повишена температура. Причинява се от вируси, бактерии и гъбички. Особено често се появява при пушачи и хора, които живеят на места със сух въздух.

Пневмонията е водеща причина за смъртността при децата в световен мащаб. По данни на Световната здравна организация тя е причина за смърт при 16% от децата до петгодишна възраст през 2015 г.

Един от най-ефективните методи за предотвратяване на появата или развитието на описаните по-горе респираторни заболявания е чрез силна имунна система. И точно тук идва на помощ Defendyl Imunoglukan P4H®, който укрепва имунната система преди сезона на настинките, с добавен витамин C и цинк защитава клетките от оксидативен стрес и допринася за намаляването на умората и изтощението.

И нека по този начин настинката, грипът, бронхитът, пневмонията, възпаленото гърло и кашлицата за вас да останат само думи върху екрана на вашия компютър.

Изберете правилния продукт за вас

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.