Редакторски колектив Defendyl<sup>®</sup>
У дома>Имуноблог>Специализиран> Как да правим разлика между грип, настинка и COVID-19?

Как да правим разлика между грип, настинка и COVID-19?

Настинката, грипът и COVID-19 са вирусни заболявания, които се предават по капков път и при допир. Предвид многото различни симптоми, които те могат да причинят, и техните клинични прояви, ключът към правилната диагноза и навременното действие е правилната диференциация между трите вирусни респираторни инфекции.

 

 

Ако трябва да направим обобщение на най-важните разлики между симптомите на настинка, грип и COVID-19, бихме установили, че грипът винаги се появява по това време на годината, когато и ние го очакваме (през зимата). Започва с внезапно повишена телесна температура, мускулни болки и обща неразположеност. От друга страна, настинка може да настъпи по всяко време на годината; започва с леки симптоми, обикновено без температура и веднага със запушен нос или хрема.

COVID-19 обикновено не стартира бързо; настъпва лека температура, суха кашлица, която е лека през първата седмица на заболяването и се засилва едва по-късно (при грип кашлицата обикновено започва веднага в началото на заболяването, т.е. след 2-3 дни от заболяването), но в началото най-често няма мускулна болка, която се появява при грип. Главоболието при грип също обикновено се появява веднага и е тежко, но е значително по-рядко при COVID-19.

По-долу сме подготвили за вас таблица с типичните симптоми на различни респираторни инфекции, които могат да ви помогнат да ги разграничите и да предприемете навременни действия.

Симптоми

COVID-19

Грип

Стандартна настинка

Температура

Да

(50-90 % от пациентите)

Да

(3-4 дни)

Рядко

Главоболие

Понякога

Силно

Рядко

Миалгия

Често

Често, силно

Рядко

Умора

Понякога

Често, силно

Лека

Изтощение

Понякога (прогресивно)

Често (ранни симптоми)

Не

Запушен нос

Рядко

Понякога

Често

Хрема

Рядко

Понякога

Често

Възпалено гърло

Понякога

Често

Често

Кашлица

Често (суха)

Често(може да бъде много тежка)

Лека до умерена

Диспнея

При пациенти с тежки симптоми

Рядко

Рядко

Диария

Понякога

Понякога

(при деца)

Не

Загуба на обоняние и вкус

Често

Рядко

Рядко

Базирано на доклади от ЦКЗ (Центъра за контрол на заболеваемостта), СЗО (Световната Здравна Организация), AAAAI (Американската Агенция по Алергиите, Астма & Имунология).

Никога досега не е било толкова важно всеки от нас да направи най-доброто, което може за себе си и своята имунна система. В допълнение към основните мерки като здравословно хранене и достатъчен прием на течности, избягване на затворени пространства и струпване на хора, както и редовно миене на ръцете, от съществено значение е и приема на хранителни добавки, които подсилват имунния отговор на организма при защита срещу инфекция и осигуряват важна подкрепа при възстановяване на имунната система след инфекция.

Дефендил-Имуноглюкан P4H® с витамин С и цинк е един от малкото продукти, за които е доказано, че са ефективни при лечението и профилактиката на респираторни инфекции в многобройни клинични проучвания. Препоръчително е да приемате Дефендил-Имуноглюкан P4H®, когато имунната система трябва да бъде подсилена и антивирусната защита да бъде активирана отново. В допълнение към тези ефекти, Дефендил-Имуноглюкан P4H® има и противовъзпалително действие, а неговият антиоксидантен начин на действие допълнително намалява натрупания в тялото ни оксидативен стрес, както в същото време намалява умората и изтощението.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.