У дома >Имуноблог >Специализиран > Как се развива имунната система през детските години и какво ѝ оказва влияние?

Как се развива имунната система през детските години и какво ѝ оказва влияние?

За нормалното протичане на бременността е изключително важно имунната система на детето да не реагира на майчините антигени (молекули, които предизвикват имунен отговор), но след раждането ситуацията незабавно се променя – имунната система на детето трябва да реагира на многобройни нови фактори на околната среда, в която живее детето.

 

 

Имунната система при раждане и нейното функциониране

Най-общо имунната система може да се раздели на две части: вродена и придобита имунна система. Вродената имунна система представлява първата линия на защита, тъй като защитава човешкия организъм от нашествията на бактерии, вируси и паразити с помощта на физически прегради (напр. кожата), допълнителни защитни механизми (напр. стомашната киселина) и имунните клетки, чиято задача е да откриват и унищожават неизвестни микроорганизми. Имунните клетки, които участват във вродения имунен отговор, включват например фагоцити, базофили и еозинофили, както и естествени клетки-убийци, които се развиват още по време на бременността.

Въпреки това вродената имунна система при раждането все още не е напълно развита и нейното функциониране е ограничено в сравнение с функционирането на вродената имунна система на възрастен човек. Недоносените бебета са изложени на още по-голяма опасност от развитие на бактериални и вирусни инфекции, тъй като броят на имунните клетки се увеличава с изключителна прецизност по време на последния период на бременността. Отговорът на вродената имунна система е бърз, макар и неспецифичен, и поради това е по-малко ефективен от отговора на придобитата имунна система. По време на развитието клетките на придобитата имунна система – В-лимфоцити и Т-лимфоцити – се срещат с молекули, които са съставна част на болестотворни агенти. Въз основа на това при следващата среща имунните клетки разпознават болестотворните агенти и реагират на тях, като по този начин предотвратяват развитието на болестта. Лимфоцитите се произвеждат още по време на пренаталното развитие, но придобитата имунна система при раждането все още е в процес на развитие. Вследствие на това ефикасността на придобитата имунна система на новородените е по-слаба в сравнение с тази на по-големите деца и възрастните.


Отговорът на вродената имунна система е бърз, макар и неспецифичен, и поради това е по-малко ефективен от отговора на придобитата имунна система. 

Имунната система се развива постепенно през детските години

Основната защита срещу инфекциозни болести в ранните детски години се осигурява от майчините антитела, които детето получава през плацентата по време на бременността или от майчиното мляко след раждането. По време на кърмене децата получават, освен майчини антитела, и различни вещества, които допринасят за съзряването на имунната система.

С времето имунната система може да гарантира по-добра защита срещу болестотворни агенти, тъй като имунните клетки на базата на предходните вирусни, бактериални и паразитни инфекции се сдобиват с обширна колекция от антитела, с помощта на които се борят срещу инфекциите. Освен това функционирането на имунната система се подобрява в резултат на различни стимули, като контакт с храна и различни молекули, които вдишваме, а рискът от инфекции значително намалява при ваксиниране, тъй като по този начин детето развива антитела срещу животозастрашаващи болестотворни агенти. Впоследствие имунната система осигурява добра защита срещу инфекции в зряла възраст, която обаче започва да отслабва с остаряването.

Здравословният начин на хранене допринася за функционирането на имунната система

Здравословният начин на хранене гарантира приема на всички макро- и микроелементи, които са необходими за оптималното функциониране на имунната система. Микроелементите играят важна роля за функционирането на имунната система, тъй като витамините и минералите (напр. витамини A, C, D, B2, B12, фолиева киселина, желязо, цинк) допринасят за увеличаването на броя на имунните клетки и по-голямата им активност и за стимулирането на производството на антитела, с помощта на които организмът се бори с инфекцията. Същевременно е важно да не приемаме по-голямо количество микроелементи от препоръчителния дневен прием, защото прекалено големите количества на определени микроелементи може дори да забавят функционирането на имунната система.

Достатъчното количество сън допринася в голяма степен за доброто здраве

Наблюдавайки влиянието на количеството сън върху здравето на децата, изследователите установиха, че липсата на сън често води до увеличаване на телесното тегло, което може да допринесе за развитието на други болести. Липсата на сън е свързана дори с проблеми в обучението, както и с емоционални и/или поведенчески разстройства. Липсата на сън влияе и на имунната система, тъй като води до намаляване на броя на определени имунни клетки и на количеството активни вещества, които имунните клетки секретират. Насоки на американската

Влияние на микробиотата върху имунната система

С термина микробиота се обозначава група микроорганизми, които населяват определено местообитание, напр. червата (чревна микробиота). Многобройните бактерии, които населяват човешкия организъм, имат изключително голямо значение за здравословното храносмилане и усвояването на важни хранителни вещества, напр. определени витамини, и освен това влияят на развитието на имунната система.

Важното значение на микробиотата за развитието на имунната система е доказано от проучвания, по време на които изследователите наблюдаваха развитието на мишки, родени и отгледани в стерилна среда, в резултат на което те нямат собствена микробиота. Резултатите показаха, че тези животни страдат от дефекти на имунната система и тяхното здравословно състояние се подобри само няколко дни, след като осъществиха контакт с нормална микробиота.

Проучванията показват, че приемът на пробиотици има многобройни положителни ефекти върху здравето на възрастните, включително и върху имунната система, а някои проучвания установиха и положителен ефект върху здравето на децата при прием на пробиотици. Тук е мястото да се отбележи, че не всички пробиотици са еднакви и затова трябва да избираме такъв пробиотик, за когото клинични проучвания са доказали, че е безопасен и подходящ за деца. Един от най-изследваните пробиотични щамове е Lactobacillus rhamnosus GG, като е установено, че децата, които приемат този пробиотичен щам, се възстановяват по-бързо от диария. Освен това приемът на пробиотик намалява и риска от развитие на възпаление на средното ухо и инфекции на горните дихателни пътища – инфекции на носната лигавица, околоносните синуси, синусите и фаринкса.

Функционирането на имунната система се стимулира от приема на имуномодулатори

Имуномодулаторите са вещества, които влияят на функционирането на имунната система. Сред тях са куркума, алое вера, женшен и бетаглюкани. Проучвания показват, че от изброените по-горе най-голям имуномодулаторен ефект имат бетаглюканите. Бетаглюканите са естествени полизахариди (захари), съдържащи се в определени гъби и дрожди, които оказват влияние на имунните клетки на вродената и придобитата имунна система.

Изследователи от факултета по патология и лабораторна медицина на университета в Луисвил установиха, че приема на бетаглюкани влияе на имунната система на децата. В проучването участваха 40 деца, които приемат бетаглюкани под формата на хранителна добавка всеки ден в продължение на един месец. През този период изследователите следяха броя на техните антитела и общото им благосъстояние. Установи се, че приемът на бетаглюкани стимулира имунната система на децата.

Хранителни добавки, които съдържат естествен полизахарид (бетаглюкан), изолиран от гъбата кладница, и са подходящи за деца, са Defendyl Imunoglukan P4H Acute сироп и Defendyl Imunoglukan P4H сироп.

 

Литература

Simon A.K. in sod., 2015. Evolution of the immune system in humans from infancy to old age. Proceedings, Biological Sciences, 282(1821):20143085.
Childs C.E. in sod., 2019. Diet and immune function. Nutrients, 11(8): 1933.
Vevticka V. in sod., 2019. Beta glucan: Supplement or drug? From laboratory to clinical trials. Molecules, 24(7): 1251.
Ibarra-Coronado E.G. in sod., 2015. The bidirectional relationship between sleep and immunity against infections. Journal of Immunology Research, 2015: 678164.
Besedovsky L. in sod., 2019. The sleep-immune crosstalk in health and disease. Physiological Reviews, 99(3): 1325-1380.
Maggini S. in sod., 2018. Immune function and micronutrient requirements change over the life course. Nutrients, 10(10): 1531.
Quin C. in sod., 2018. Probiotic supplementation and associated infant gut microbiome and health: a cautionary retrospective clinical comparison. Scientific Reports, 8:8283.
Vandenplas Y., Savino F., 2019. Probiotics and prebiotics in pediatrics: What is new? Nutrients, 11(2): 431. Kaminogawa S., Nanno M., 2004. Modulation of immune functions by foods. Evidence based Complementary Alternative Medicine, 1(3): 241-250.
Ashraf R., Shah N.P., 2014. Immune system stimulation by probiotic microorganisms. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 54(7): 938-956.
Richter J. in sod., 2015. Beta-glucan affects mucosal immunity in children with chronic respiratory problems under physical stress: clinical trials. Annals of translational medicine, 3(4): 52.
Hojsak I. in sod., 2017. Probiotics in children: What is the evidence? Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, 20(3):139-146.
Liu S. in sod., 2013. Lactobacillus rhamnosus GG supplementation for preventing respiratory infection in children: a meta-analysis of randomized, placebo-controlled trials. Indian Pediatrics, 50(4):377-381.
Hojsak I. in sod., 2010. Lactobacillus GG in the prevention of gastrointestinal and respiratory tract infections in children who attend day care centers: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clinical Nutrition, 29:312-316.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.