Matic Dolinar, магистър – фармацевт
У дома >Имуноблог >Интересно > Какво да направим при първите признаци на настинка или грип?

Какво да направим при първите признаци на настинка или грип?

Есента и зимата пристигат с дъждовете, студа и вятъра, настинките и кашлицата на минувачите, стреса. Наближава периодът, когато зимните респираторни инфекции зачестяват и хората си седят предимно у дома, което само допринася за разпространението на инфекциите. Какво можем да направим при първите признаци на неразположение, умора и изтощение, всички от които са последствия от една отслабена имунна система?

 

 

1. Пийте достатъчно течности

Приемът на достатъчно количество течности е едно от най-добрите неща, които можете да сторите за вашия организъм, подготвяйки вашата имунна система за борбата срещу досадните микроби. Най-подходящите течности са водата, безкофеиновите чайове, спортните напитки и напитките без добавена захар. Препоръчваме също и сокове с високо съдържание на витаминC, например прясно изцеден портокалов сок.

2. Позволявайте си достатъчно сън и почивка

През първите 24 часа от началото на настинката е важно да осигурите на организма много сън и почивка, като по този начин способствате неговото по-лесно възстановяване. Проучванията показват, че хората, които спят по-малко от 7 часа на нощ са три пъти по-податливи на настинки от онези, които спят по 8 часа или повече всяка нощ.

3. Не прекалявайте с активността

При първите признаци на настинка или грип намалете допълнителните дейности, за да осигурите на организма си достатъчно време за почивка и възстановяване, като по този начин ще му позволите да се възстанови на спокойствие.

4. Яжте лека храна

Тъй като организмът ви се бори срещу настинката, е важно да му осигурявате достатъчно храна, която е източник на енергия. Спазвайте балансиран и питателен хранителен режим. Препоръчваме консумирането на храна, която е лека за стомаха. Към нея спадат сварени зеленчуци, пресни плодове, домашно приготвени суми, смутита и лесно смилаеми въглехидрати, от рода на ориз и препечени филийки.

5. Гаргара със солена вода

Един от най-естествените начини да се преборите с възпаленото гърло е гаргарата със солена вода. Солта се свързва с излишното количество вода от тъканите на гърлото, намалява инфекцията и прочиства лигавицата и веществата, които дразнят гърлото. Гаргарата също така отстранява бактериите и вирусите. Достатъчно е да разтворите половин чаена лъжичка сол в чаша вода и да си направите гаргара няколко пъти.

6. Приемайте Defendyl ImunoglucanP4H®

При първите признаци на неразположение, умора и изтощение, ви препоръчваме да приемате Defendyl® Наред с имуноглюкана, той съдържа и цинк и витамин C, които поддържат имунната система и намаляват умората и изтощението.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.