Редакторски колектив Defendyl<sup>®</sup>
У дома>Имуноблог>Интересно> Какво е общото между калинката и имунната система?

Какво е общото между калинката и имунната система?

Калинките са много популярни и полезни създания. Те са синоним на плодородието, тъй като се хранят със селскостопанските вредители по градините и полетата, като по този начин предпазват растенията и посевите от унищожение. Още нашите баби са знаели, че калинките носят щастие, така че следващия път, когато калинка кацне на ръката ви пожелай си нещо хубаво.

 

 

Калинките и имунната система

Както може би сте забелязали, калинката е отличителния знак на Defendyl P4H®. Точно както калинките търсят и изяждат насекомите, които нападат цветята и зеленчуците в нашите градини и полета, така и имунните клетки изяждат и унищожават нашествениците(вируси, бактерии и паразите), които атакуват тялото ни. Продуктите Defendyl P4H® съдържащи натурален Имуноглюкан, витамин С и цинк, подпомагат дейността на имунната система и гарантират нейната готовност да унищожи болестотворните нашественици. Наред с това те допринасят и за по-бързото възстановяване, когато вече сме се разболели, като в същото време допринасят и за поддържането на имунната система в добра форма.

7 факта за калинките

1. Какво е калинката?

Калинките са широкоразпространени насекоми от семейството на малките бръмбари. Известни са почти 5000 различни вида, като в България се срещат 90 от тях. Най-разпространеният вид калинка както в Европа, така и в България е седем точковата калинка.

2. Възможно ли е да се определи възрастта на калинката по нейните точки?

Не! Броя на точките на калинките зависи не от нейната възраст, а от вида към който принадлежи. При някои калинки броя на точките може да достигне до 24, въпреки че живеят средно до 1 година. Възрастта на калинката може да бъде определен не от броя на черните  точки, който остава непроменен през целия и жизнен цикъл, а по яркостта на цвета, който е най-ярък, когато тя достигне своята зрялост. С времето цветът и започва постепенно да избледнява.

3.Калинките са бръмбари

Калинките са бръмбари, които живеят по-дълго от повечето насекоми. Възрастните калинки обикновено живеят от 3 до 9 месеца, но някой от тях могат да достигнат дори до 2 или 3 годишна възраст!

4. Ярката окраска на калинките

Природата е създала уникална предупредителна система посредством цветовата окраска при животните. Червено, жълто и черно са цветовете, който предупреждават хищниците, че съответните животни са неприятни на вкус или дори отровна плячка. Калинките съчетават в себе си два предупредителни цвята – червен с черни точки и имат горчива кръв, която не е по вкуса на повечето хищници.

5. Калинките са най-добрия помощник на градинаря

Калинките са най-добрия помощник на градинаря, тъй като те се хранят с насекомите, които нанасят вреди на растенията и най-вече листните въшки, които са предпочитана от калинките храна. Поради тяхната изключителна ефективност при унищожаване на селскостопанските вредители, те често се използват при биологичния контрол на вредителите в градините и  полетата вместо изкуствените пестициди.

6. Скоростта на летене при калинките

Най-високата скорост, която може да развие калинката е 24 километра в час, което ги прави значително по-бавни в сравнение с повечето насекоми. Така например някой водни кончета  достигат скорост на летене повече от 100 километра в час! Но въпреки този факт интересно е да се отбележи, че броя на размаха на крилата на калинката могат да достигнат до завидните 85 в секунда.

7.Калинки в космоса

През 1999, американската космическа агенция НАСА изпраща в Космоса 4 калинки и листни въшки, за да тестват тяхното поведение в безвъздушното пространство. Калинките, които били на борда нарекли с имената на четиримата от групата на Битълс – Джон, Пол, Ринго и Джордж. Всички те оцелели по време на космическия полет, като дори и в несвойствената за тях микрогравитационна среда се хранели с листните въшки.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.