Редакторски колектив Defendyl<sup>®</sup>
У дома>Имуноблог>Интересно> Какво причинява настинка?

Какво причинява настинка?

Когато някой с настинка кашля или киха, милиони вирусни бактерии се разпространяват във въздуха, които могат да попаднат в теб или в средата, която те заобикаля, което води до бързо увеличаване на обхвата на настинките. Микробите също могат лесно да се разпространяват чрез ръцете – така че внимавайте с кого се здрависвате!

 

 

Вероятно е да хванете между две и четири настинки всяка година, а децата ви около осем! Когато всеки около вас кашля и пръска слюнки, може би изглежда невъзможно да избегнете хващането на настинка, но има няколко прости неща, които можете да направите, които да помогнат на вас и вашето семейство да отблъснете микробите.

Съществуват не по-малко от 200 различни вируси на настинка, които могат да заразят носа и гърлото на човека.

Съвети за предотвратяване и лечение на настинки 

1. Мийте ръцете си редовно
Микробите, причиняващи настинки лесно могат да бъдат прихванати от повърхности.

2. Закривайте устата си
Когато кихате или кашляте, закривайте устата си с кърпичка, след това я изхвърлете в кошчето за боклук – това ще помогне за спиране на разпространението на инфекцията.

3. Избягвайте задимена среда
Избягвайте задимена среда. Освен фактор за обостряне на настинките, димът е и дразнител на дихателните пътища, който увеличава податливостта на вируси, причиняващи респираторни инфекции.

4. Дайте си много почивка
Почивайте си много. Човешкият организъм е способен да се бори с инфекциите много по-ефективно, когато отпочива, така че отделете време от ежедневните си дейности, за да се възстановите.

5. Балансирано хранене
Спазвайте балансиран режим на хранене, който включва много пресни плодове и зеленчуци за повишаване на имунитета и помага за предотвратяване на инфекции.

6. Хидратирайте се!
Наистина е важно да бъдете хидратирани, така че се стремете да пиете най-малко 8 чаши вода дневно! Билкови чайове или силно разредени плодови сокове също допринасят за дневния ви прием на течности.


Някои хора изгубват апетит, когато страдат от настинка. Ако сте един от тях, опитайте се да ядете по малко и често с пет или шест малки порции през целия ден. Бързи закуски, богати на хранителни вещества, включват домашни супи и смутита.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.