Редакторски колектив Defendyl<sup>®</sup>
У дома>Имуноблог>Специализиран> Клинично изследване: Спортисти, използвали Defendyl P4H, имат по-малко инфекции на дихателните пътища

Клинично изследване: Спортисти, използвали Defendyl P4H, имат по-малко инфекции на дихателните пътища

Подходящата физическа активност е полезна за действието на имунната система, докато претоварването и недостатъчната почивка (така наречената хронична имуносупресия) отслабват имунната система и в такива случаи съществува по-голям риск от инфекции на дихателните пътища, като например настинка и грип.

 

 

Изследване, публикувано в специализираното списание European Journal of Applied Physiology*, установява, че при спортисти, употребявали хранителна добавка с имуноглюкан, имунната система се засилва, и по-рядко боледуват от инфекции на дихателните пътища.

В изследването е проверено действието на Имуноглякан, атопична форма на бета-глюкан, изолирана от гъбата Pleurotus ostreatus, за която е доказано, че подпомага действието на имунната система. Обхванати са 50 спортисти, които три месеца са приемали капсули с имуноглюкан (активна група) или плацебо (контролна група). Признаците на дихателни инфекции са следени 6 месеца; 3 месеца пред иначалото на терапията и 3 месеца след началото на приема на Имуноглюкан или плацебо.

Повече естествени клетки убийци, които помагат при борбата против инфекциите

Резултатите показаха, че спортистите, приемали хранителната добавка с Имуноглюкан в сравнение с контролната група са имали по-високо ниво на естествени клетки убийци (NK) – клетки в имунната система, воюващи срещу инфекциите, и по-малък брой симптоми на инфекции на горните дихателни пътища. Инфекциите на горните дихателни пътища могат да повлияят отрицателно върху резултатите на спортистите при тренировка или на състезания. Достигнато е до заключението, че за спортистите, занимаващи се с интензивни тренировки, добавката с имуноглюкан е полезна, тъй като помага да се запази имунитетът.

* Bergendiova K, Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) supplementation, cellular immune response and respiratory tract infections in athletes. European Journal of Applied Physiology, September 2011, 111 (9): 2033–40.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.