Йелена Новакович, магистър фармацевт
У дома >Имуноблог >Defendyl® > Кой е най-ефективният начин за защита срещу други инфекции след възстановяване от COVID-19?

Кой е най-ефективният начин за защита срещу други инфекции след възстановяване от COVID-19?

Как да се възстановим възможно най-скоро след инфекция с новия коронавирус? Това е основната тема в научната общност, медиите и дори в ежедневните разговори.

От миналата година светът е изправен пред най-големия здравен проблем на 21-ви век. Новооткритото заболяване COVID-19 се причинява от новия коронавирус (SARS-CoV-2). COVID-19 има широк спектър от клинични симптоми: от лека настинка (приблизително 80 % от пациентите), пневмония (приблизително 14,2 %), до тежък остър респираторен синдром (приблизително 6 %), който може да завърши със смърт (1 % от пациентите).

 

 

Пациентите с лека клинична картина и безсимптомните пациенти (особено деца и по-младото население) предават вируса на податливата популация (хора над 60-годишна възраст, пациенти с хронични заболявания, имунокомпрометирани пациенти) предимно чрез капчици. Липсата на колективен имунитет и относително лесното предаване на вируса представляват голяма тежест за здравеопазването. При малък процент от пациентите COVID-19 причинява подостро и хронично увреждане на сърцето, белите дробове и нервната система.

Домашното лечение на пациенти с по-лека клинична картина и без пневмония включва почивка, пиене на много течности, прием на витамини и таблетки за намаляване на температурата и облекчаване на болката. Продължителността на възстановяването зависи от симптомите и тежестта на клиничната картина, но при 80 % от пациентите заболяването продължава 2–3 седмици. При повечето пациенти телесната температура се нормализира след първата седмица, а останалите проблеми бавно отшумяват през втората седмица.

За разлика от повечето други вирусни инфекции, при COVID-19 е установено, че клетките на пациента показват умора и изтощение в продължение на 2–3 месеца след възстановяването от инфекцията със SARS-CoV-2, което води до повишена чувствителност към други инфекции (най-често вирусни инфекции). Клиничните имунолози препоръчват след нормализиране на симптомите на остра инфекция със SARS-CoV-2 пациентът да засили имунния си отговор възможно най-скоро, като използва природни препарати, за които е доказано, че са ефективни за увеличаването на броя и функцията на имунните клетки.

Кой е най-добрият начин да се възстановите бързо и да предпазите тялото си от други инфекции след COVID-19?

Доказано е, че Imunoglukan P4H® (Имуноглюкан P4H®) е ефективен за засилване на имунния отговор при всички респираторни инфекции и следователно може да се препоръча за по-бързото възстановяване на имунния отговор след COVID-19. Поради доказаната му ефикасност, той е включен в списъка на препоръчаните имуномодулатори за укрепване на имунния отговор, който също е публикуван в експертната литература на европейските имунолози.1

Имуноглюкан P4H® с витамин С и цинк може да се използва за подобряване и нормализиране на нарушения имунитет след инфекция със SARS-CoV-2, тъй като увеличава активността и броя на имунните клетки, необходими през този период, за да се предпазим от други инфекции, които ни застрашават.

И не на последно място не забравяйте, че тялото Ви се нуждае от почивка, сън и качествено хранене.

Погрижете се за себе си и близките си с продуктите Имуноглюкан P4H®.

 

Литературна справка: 1Jesenak et al. Front Cell Infect Microbiol. 2020 Jun 30;10:364.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.