Д-р. Матея Логар, д.м.н.
специалист инфекциозни болести, Клиника по инфекциозни болести, Любляна
У дома >Имуноблог >Специализиран > Настинка, грип или вирусни инфекции?

Настинка, грип или вирусни инфекции?

Респираторните заболявания, като настинка и грип, са най-честата причина за посещенията на докторския кабинет, както и основна причина за отсъствия от работа и училище. Как да разграничим настинката от грипното заболяване?

 

 

Настинка

Случаите на настинка и грип достигат своя пик през есенните и зимните месеци – в периода от Септември до Април. Това съвпада и с началото на учебната година. Характерните ниски температури през посочения период води и до прекарване на по-дълго време на закрито в затворени помещение, което от своя страна е причина за по-голямото разпространение на вирусите. Този факт става бързо осезаем в детските градини, училищата и семействата, където вирусите бързо се разпространяват. Настинките се причиняват от няколко различни групи вируси. Известни са повече от 100 различни щама на вируси на настинка, което обяснява защо хората толкова лесно се разболяват.

Как протича вирусната настинка?

Повечето от вирусите, причинители на настинка се намират в назалните секрети, като нарастването на тяхното количество достига своя връх от втория до четвъртия ден на болестта.

Начини за предаване на инфекцията:

 • Директно или чрез предаване на секретите на горните дихателни пътища на инфектирания човек върху кожата и лигавиците. Инфекцията също може да бъде предадена посредством контакт с предмети, върху които са попаднали секрети от вирусносител.
 • По въздушно-капков път или посредством по-големи частици от секрециите на горните дихателни пътища, които се разпространяват във въздуха, чрез кихане или кашляне и след това се прехвърлят върху кожата и лигавиците на следващия пациент.

Вирусите навлизат в организма най-често през носа, но също така могат да попаднат в тялото ни и посредством очите. В задната част на носа и сливиците, вирусите се възпроизвеждат и се свързват с лигавичните рецептори. По този начин вирусите навлизат във клетките, където задействат възпалителната реакция, която се характеризира със симптомите на настинка: кихане, кашляне, възпаление на очите и болки в гърлото.


Симптоматиката може да се развие в рамките на 10 часа от началото на инфекцията.

Какви са симптомите на настинката?

Сигналите и симптомите на настинка могат да варират при различните пациенти, като всички са сравнително леки. Инкубационния период при настинката е кратък и обикновено трае от два до пет дена.

Най-често срещани симптоми са:

 • Секрети от носа, които могат да бъдат и гнойни,
 • Запушен нос
 • Кашлица
 • Болки в гърлото

Други по-рядко срещани симптоми:

 • Температура (при по-малките деца)
 • Общо неразположение,
 • Болки в мускулите,
 • Кихане,
 • Пресипнал глас,
 • Парене на очите,
 • Загуба на апетит,
 • Болки в ушите.

Как да се лекуваме при настинката?

Настинката е леко заболяване, което отшумява от 7 до 10 дена. Кашлицата и общото неразположение могат да ни съпътстват до три седмици. При децата, проблемите траят по-дълго отколкото при възрастните, но обикновено симптомите отшумяват в рамките на 10 до 14 дни. Лечението на настинката е симптоматично, което значи, че третираме или облекчаваме симптомите. За по-леко дишане може да прилагаме деконгестанти, които ще почистят носната лигавица, докато парацетамола и нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства могат да се използват за облекчаване на болката.

Настинката не е опасна сама по себе си, но може да е предпоставка за развитие на други заболявания или да влоши определени болестни състояния. В 0.5% до 2% от случаите, настинката може да бъде съпроводена от бактериални инфекции - възпаление на параналните синуси или средното ухо, или пневмония, както и да доведе до влошаване при наличие на хронична белодробна болест. Много вируси, които причиняват само настинка при възрастните, при малките деца могат да доведат до бронхиолити.

Настинка или грип?

И настинката и грипа са вид заболяване на респираторния тракт или вирусни заболявания (когато говорим за няколко вирусни заболявания, ние разбира се използваме множествено число), но има разлика между тях.

Грипният вирус преобладава главно през зимните месеци и тъй като е силно инфекциозен, той обикновено се изявява под формата на по-големи или по-малки епидемии, а понякога и като пандемия. Всички симптоми на грипа се развиват едновременно и обикновено продължават една седмица: висока температура, суха кашлица, болки в мускулите и главоболие.

За разлика от настинката, чиито симптомите се появяват и развиват един по един, при грипа те започва изведнъж.

Следващата таблица по-нагледно показва разликите между настинката от грипа:

НАСТИНКА

ГРИП

Постепенно начало Внезапно начало
Неразположение Висока температура
Болка при преглъщане Силна болка на мускулите и ставите
Хрема Главоболие
Възпалени очи Суха кашлица
Кихане Загуба на апетит
Кашлица
Болки в мускулите и ставите
Загуба на апетит
Температура (особено при децата)

При внимателно проследяване на симптомите и по това как се чувстваме, можем бързо да разберем с какъв вид вирусна инфекция имаме работа.

Независимо дали сме хванали вирус на настинка или на грип е препоръчително да си почиваме достатъчно по време на лечението, да приемаме много течности и да подсилим имунната си система. Преди всичко е важно да се предотврати по-нататъшно разпространение на вируса сред членове на семейството, съученици или колеги. Когато не се развият усложнения и двете вирусни заболявания отшумяват в рамките на една седмица, така че това е времето да се погрижим за себе си и нашето здраве.

Но не забравяйте да се ваксинирате срещу сезонния грип, което е доказано най-ефективното превантивно средство предпазващо от заболявания и усложнения, които могат да бъдат последствия от грипа.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.