Сара Крамбергер, магистър по химия
У дома >Имуноблог >Интересно > Познавате ли гъбата кладница?

Познавате ли гъбата кладница?

Гъбата кладница е отлично позната в кулинарията, и която по време на Първата световна война помага за оцеляването на много хора като основна съставка в редица ястия. В днешно време помага на хиляди хора за укрепване на имунната им система. Звучи налудничаво, нали? Гъбата кладница или Pleurotus ostreatus е здравословна храна, която съдържа близо 85% вода. Богата е на фибри, бета глюкани и рзлични активни лекарствени вещества. 

 

 

Основните качества на гъбата кладница

Гъбата кладница се счита за най култивираната гъба на света. Латинското и наименование (ostreatus) произтича от формата ѝ, която наподобява стрида (вид мида). Другата част от наименованието ѝ  (Pleurotus ) е базирано на местата, на които успешно расте, а именно върху стволове и пънове на широколистни дървета. Забелязвали ли сте някога гъби с форма на стриди, сивокафяви, подобни на шапка, които миришат на анасон? Ако отговорът ви е да, значи също така сте обърнали внимание, че долната част на шапката е бяла и има хрилете.

Можете да съберете гъби кладница в гората или да си купите култивирани такива. Трябва само да внимавате и да използвате изключително млади и пресни гъби. Ако желаете да ги консумираме и през лятото могат да се съхранят във фризера. Може да ги използваме, за да подправим различни ястия и за това ние предоставяме някой рецепти, на които ще можете да се наследите с цялото семейство. Освен това, тъй като гъбата кладница е изключително хранителна, с тях ще осигурите на вашето семейство много витамини и минерали.

Imunoglukan®– Силно пречистен естествен екстракт от гъбата кладница

Първите писмени свидетелства за  използване на гъбата кладница за медицински цели датират от V век в източната медицина. Оттогава гъбата кладница привлича вниманието именно благодарение на фармакологично активните си съставки.  Направени по-късно проучванията показват положителен ефект върху укрепването на имунната система.

В последно време по-голямата част от вниманието се фокусира върху имунната система. Бета глюканът от гъбата кладница работи като имуномодулатор, което означава, че той постоянно регулира и поддържа здравословния имунен баланс.

Чрез изследване и опознаване на гъбата кладница, производството позволи изолиране на високо пречистен продукт, който може да бъде включен в различни фармацевтични форми. Патентованият екстракт от гъбата кладница се нарича Imunoglukan® и може да бъде намерен на българския пазар в продуктите от линията на Дефендил Имуноглюкан P4H®, които са предназначени за здравето на цялото семейство.

Искате ли да знаете как протича производството? Вижте видеото по-долу.

Продуктите на Дефендил Имуноглюкан P4H® са хранителна добавка с Имуноглюкан®, витамин С и цинк. Клиничните проучвания показват, че тези продукти имат съществено влияние върху укрепването на имунната система.

Природата ни заобикаля със своята красота и дръзновение, и с жажда за знание можем да открием много нови неща в нея. Късмет е, че човешките същества като част от тази природа имат способността да изследват и откриват нейните даровете още от самото начало.

Един от тези дарове на природата определено е гъбата гладница, която не само в даден период е спомогнала за оцеляването, но и с благотворните си ефекти дава възможност за облекчаване на проблемите на 21 век. Насладете се на хармонията от вкусове, поднесени от гъбата кладница!

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.