Сара Крамбергер, магистър по химия
У дома >Имуноблог >Интересно > Рецепти с гъби

Рецепти с гъби

Една от лечебните видове гъби е гъбата кладница Известни са ни няколко вида гъба кладница; една, която расте на стволовете на дърветата, но също и забулена гъба кладница, синя кладница и други. Латинското наименование на гъбата идва от приликата ѝ със стрида (вид мида). Гъбата кладница или лечебния вид гъба е дървесна гъба, която е разпространена в Европа. Можем да я открием по стволовете и пъновете на широколистни дървета, особено на буковите дървета, но така също и на ствола на конския кестен, бряста и ореховите дървета.

Можем да закупим гъбата кладница през есента на пазара, както и в супермаркетите през цялата година. Гъбата кладница е здравословна храна, богата на витамини, минерали и фибри.

Ние събрахме няколко отлични рецепти с гъба кладница, която може да бъде заместена с гъба печурка или манатарка.

Спагети с гъба кладница

СЪСТАВКИ:

  • 1 опаковка гъба кладница (опакованите с фолио в супермаркетите)
  • 500 g спагети (фусили)
  • 1бр. сметана
  • 1 глава лук
  • 3-скилидки чесън
  • Зехтин
  • Малко брашно
  • Босилек
  • Пресен магданоз
  • Подправки

ИНСТРУКЦИИ:

В подсолена вряща вода, в която се добавя супена лъжица олио, сварете спагетите ал денте (което означава, че спагетите са сварени, но не преварени; следвайте указанията от опаковката).

Когато спагетите са готови, вземете тиган, сипете малко олио (1-2 супени лъжици), сложете нарязаните лук и чесън и ги запържете до златисто. Прибавете гъбите кладница, които са предварително почистени и нарязани – при тези гъби може да се използва всяка част. Бъркайте около 5 минути, след което прибавете супена лъжица брашно и малко вода, и разбърквайте отново до готовност на соса. Добавете босилека и подправките на вкус. След това разбъркайте със сметаната и оставете да поври за около 5-10 минути. Накрая поръсете с нарязания магданоз.

Залейте спагетите със соса и поръсете с пармезан по желание.

Време за приготвяне: 30 минути

Порции: 4 човека

Супа от гъба кладница


СЪСТАВКИ:

  • 500 g гъба кладница
  • Половин червен лук
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица подправки
  • Бял пипер
  • 100 ml заквасена сметана
  • 1 супена лъжица лимонов сок

ИНСТРУКЦИИ:
В сгорещено олио запържете нарязания лук, прибавете нарязаната гъба кладница, разбъркайте за кратко, добавете 1л. вода и варете докато гъбите омекнат. Овкусете с подправките и белия пипер, добавете вода, ако е необходимо и оставете да поври за още 5 минути. Прибавете заквасената сметана и лимоновия сок към супата и сложете сол на вкус. По желание можете да добавите и крутони.

Банички с гъба кладница

СЪСТАВКИ:

  • 250 g гъба кладница
  • 3 с. лъжици зехтин
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 супени лъжици див лук
  • 5 супени лъжици галета или пълнозърнесто брашно
  • 2 броя яйца
  • сол на вкус
  • 50 g прясно настърган пармезан
  • сусам на вкус


Почистете гъбите и ги нарежете на филийки. Обелете и нарежете лука и чесъна. Запържете лука в сгорещено олио до златисто и след това прибавете нарязаните гъби и чесъна. Бъркайте докато се изпари водата от гъбите. Добавете дивия лук, галетата/брашното, яйцата, солта и пармезана. Оставете да престои за 10 минути, така че галетата да поеме водата от мокрите съставки. В случай, че ползвате брашно вместо галета, не е необходимо да чакате. Оформете от сместа банички и по желание ги оваляйте в сусам. Поставете ги в сгорещено олио и ги пържете по 3 минути от двете страни или до златиста коричка. Сервирайте поднесено върху канапе от рукола или зелена салата.

Време за приготвяне: 15–20 минути
Порции:  4 човека

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.