Редакторски колектив Defendyl<sup>®</sup>
У дома>Имуноблог>Интересно> Симптоми на спад в имунната система

Симптоми на спад в имунната система

Как да разберете, че имунната ви система е отслабена и се нуждае от подсилване? Някой от тези симптоми ще дадат ясна представа, че борбата с патогените не е правилна.

 

Тъй като голям брой патогени могат да причинят заболявания, симптомите на отслабената имунната система може да са различни. Обърнете внимание на следните:

1. Умора

Хроничната умора е знак на спад в имунната система. Нормално е, когато умората е в следствие на тежка работа, упражнения или натоварвания като цяло. Но ако се чувствате постоянно изтощени, ако се задъхвате лесно,  или ако малки промени оказват влияние върху енергията и настроението ви,  то това вече може да е един от симптомите за отслабена имунна система.

2. Чести бактериални инфекции

Ако често ви се налага да посещавате доктора и да приемате антибиотици поради възпаление на ушите, белите дробове, гърлото, венците и др., то това е симптом, че антителата в нашия организъм не могат успешно да се преборят сами с болестите. Трябва да се научите как да подкрепяте имунитета си.

3. Чести вирусни инфекции

Прихващате ли всеки вирус, който се намира около вас и смятате ли, че ще сте следващия излязъл в болничен, когато някой от колегите ви се разболее? Боледувате ли от грип  два пъти годишно и имате проблеми с херпес? Често ли страдате от възпалено гърло или други симптоми на настинка? Не се нуждаете от по-очевидни сигнали! Определено се нуждаете от подсилване на имунната си система.


Помнете: Прекомерната употреба на антибиотици накрая ще доведе до влошаване на нещата, защото бактериите стават резистентни и лекарствата няма да действат. С други думи, по-добре е да подкрепите имунитета и съпротивителните сили на организма си, отколкото резистентността на бактериите.

4. Алергии

Алергиите са друго предизвикателство за вашето тяло. За някой от тях може да бъдете по-чувствителни, докато за други не толкова, но способността на тялото да се бори с алергиите зависи от това дали имунитета ви е добре или е спаднал. В голям брой от случаите, алергичните реакции успешно биват облекчени или излекувани посредством подсилване на имунната система.

5. Трудно зарастване на раните

Един от симптомите на имунен дефицит е наличието на трудности в процеса на заздравяване на раните. Това обикновено е свързано с дефицит на цинк; цинка спомага за регенерацията на клетките в тялото и зарастването на раните, въпреки че причините за това могат да бъдат от различно естество.

Това са само някой от симптомите на отслабеният имунитет, но има и много други случаи и начини, чрез които проблема може да се прояви. 

Като такива може да се окажат косопада, кожни проблеми – екзема, сух нос (да, действително: сух нос, а не течащ нос, защото по този начин се защитаваме от патогенните микроби, а сухия нос няма тази защитна функция), пъпки и накрая някои тежки автоимунни заболявания и тумори.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.