Jasmina Delalut, MSc in Chemical Engineering
У дома >Имуноблог >Интересно > Спорт и здраве през зимата

Спорт и здраве през зимата

Как спортните занимания влияят на имунната система?

Регулярните и умерени физически упражнения са необходими за поддържане на здравето, физическата форма и могат да предотвратят развитието на сериозни заболявания и проблеми, както и позитивно да повлияе на имунната система и от там на организма и неговата работа като цяло.

 

 

Какво е имунна система и защо спада имунитета?

Имунната система е защитните сили на нашия организма, които ни предпазват от неблагоприятното влияние на вътрешни и външни фактори. Имунният отговор на тялото на определени фактори задейства комплексната и хармонична работа на имунните клетки.

Когато имунната система не функционира правилно, казваме че имаме спад в имунитета. В това състояние на организма, спортуващият е по-податлив на множество инфекции. За да може организмът да поддържа защитните си сили срещу инфекциите, от особена важност е балансираното хранене, което осигурява необходимата ежедневна енергия. Важно е да се приемат достатъчно количество въглехидрати и протеини в точното време, както и осигуряване на необходимия прием на витамини и минерали, и течности. Спортуващият, който консумира богата и разнообразна храна и следва основните изисквания при хранителния режим на спортистите, намалява опасността от развитие на инфекции. Спортист, който има беден на плодове и зеленчуци хранителен режим, има вероятност по-бързо и по-често да прехване вирусна инфекция.

Имунитет през зимния сезон

Различни вирусни инфекции и настинки са по-често срещани през зимния период. Въпреки това, вирусните инфекции не са в следствие на промените във времето и студения въздух. Независимо, че редица вируси започват да се появяват при спад на температурите, това не е същото както при промяна на времето. „Начина ни на живот влияе върху спада на нашата имунната система много по-значително отколкото околната среда. Есенното застудяване, последвано от настинка, е в резултат от дългото застояване на повече хора в затворено пространство, което е идеална предпоставка за разпространение на инфекциите, а не е в резултат от застудяването. Ако климата на околната среда влияе директно на имунитета, Ескимосите например, които живеят в екстремни услови, биха се разболявали сравнително по-често от другите хора. В действителност това е точно обратното,“ твърди Nena Kopčavar Guček, MD.

Подкрепа за имунната система

Хранителния режим на спортуващите може да бъде обогатена с хранителни добавки, като Defendyl P4H® с витамин C и цинк, който регулира работата на имунната система и активира естествените защитни сили на организма.


Препоръчително е хранителните добавки да се закупуват от аптека, където същевременно може да се получи професионален съвет от фармацевт.

Вирусна инфекция, настинка и възпалено гърло

В случай на спад в имунната система, ние сме податливи на вирусни инфекции. Вирусната инфекция или настинката започват с възпалено гърло, продължават със запушен нос и обикновено са съпроводени от кашлица. Има повече от 200 вируса, които причиняват настинка, като студеният въздух навън или сухия в затворените пространства, могат допълнително да доведат до изсушаване на лигавицата и до разпространение на инфекцията. Приема на антибиотик не е решение в случай на вирусна инфекция! Възпаленото гърло обикновено е съпроводено с дрезгав, спаднал глас, сухота, усещане за парене и болезнено преглъщане.

Позволено ли е на спортуващият да тренира по време на настинка?

В случай на по-леки проблеми, спортистът може, въпреки ниските температури, да тренира и навън. Спортните занимания ще активират работата на имунната система. Препоръчително е спортуващия да защити устата и гърлото си от студа, чрез защитна маска, и да се облича подходящо по време на заниманията.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.