Nina Fridrih, магистър – фармацевт
У дома >Имуноблог >Интересно > Със силна имунна система в битка срещу бактерии и вируси

Със силна имунна система в битка срещу бактерии и вируси

Микроорганизмите са част от нашето ежедневие и могат да бъдат открити във въздуха, водата, земята и в/върху телата ни. Много микроби живеят в и върху тялото ни и не ни причиняват никаква вреда, като някои от тях дори са полезни за здравето ни (напр. за храносмилането). Но понякога се случва тези микроби да навлязат в тялото и нашите защитни способности да отслабнат — тогава се появяват клинични проблеми. Това най-често се случва в най-неподходящия момент, когато си мислим „сега наистина не е подходящото време да се разболеем!“.

 

 

Причинители на заболяванията са бактерии, вируси или, по-рядко, гъбички. Две от най-честите бактериални инфекции са тонзилит (възпаление на сливиците) и пневмония, а когато се борим с бактериите, си помагаме с антибиотици. От друга страна, грипът и обикновената настинка се причиняват главно от вируси. В такива случаи антибиотиците не са ефективни.

Когато става въпрос за вирусни инфекции, най-вече си помагаме, като облекчаваме проблемите. Важно е да си почиваме много и да пием достатъчно течности, за да помогнем на имунната система, когато се бори. Когато телесната температура се повиши или има болка, можем да използваме лекарства за понижаване на телесната температура (антипиретици) и лекарства срещу болката (аналгетици) — най-често срещаните са парацетамол, ацетилсалицилова киселина и ибупрофен. При запушен нос можем да използваме деконгестанти под формата на спрейове или капки, които улесняват дишането ни, като намаляват секрецията на слуз. При суха или дразнеща кашлица можем да използваме лекарства, които успокояват кашлицата (противокашлични средства), а при влажна кашлица използваме лекарства, които улесняват откашлянето. Често използваме и лекарства, които съдържат комбинация от активни вещества.

Но също така на първо място трябва да се запитаме защо се е появила инфекцията, защо не можем да победим тази бактерия или вирус, който ни е нападнал?

Основната защитна система на човешкия организъм е силната имунна система. Имунната система принадлежи към най-важните носители на нашето здраве и предпазва организма от нахлуване на микроби, като атакува тези, които успяват да проникнат в организма. За да поддържаме силна имунната система, първо трябва да се погрижим за здравословния начин на живот: добра физическа форма, подходяща диета и достатъчно почивка. Всеки ден трябва да отделяме малко време за себе си, за отдих или релакс, без да се чувстваме зле от това.

Когато имунната система отслабва, е добре да се подпомогне с природни препарати, които влияят върху укрепването на имунната система. Препоръчително е тези продукти да се приемат както превантивно, така и когато инфекцията вече е настъпила, така че да дадем възможност на организма да се възстанови по-бързо. Здравата имунна система ни защитава от инфекциозни заболявания в дългосрочен план.

Продуктите Defendyl-Imunoglukan P4H® принадлежат към групата на имуномодулаторите, което означава, че регулират реакцията на имунната система. Те съдържат Imunoglukan® — естествен биоактивен полизахарид, изолиран от гъбата кладница. След свързване с рецепторите на имунните клетки той задейства имунния отговор в целия организъм. Съдържа също два важни антиоксиданта, витамин С и цинк, които имат поддържаща функция, защитават клетките от вредните вещества в околната среда и възстановяват повишената нужда от тези витамини в случай на изтощение и инфекции.

ИЗТОЧНИЦИ:
https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/prehlad-in-gripa
www.sfd.si/uploads/datoteke/13dsl.pdf

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.