У дома >Имуноблог >Специализиран > Възрастните хора и имунната система

Възрастните хора и имунната система

Имунната система представлява съвкупност от различни клетки, които се влияят силно от стареенето. Това е причината с възрастта имунната система да реагира по-слабо на различни стимули. Вследствие на това възрастните са по-податливи на заразни болести и се възстановяват от тях по-дълго време, повлияването им от ваксинация е по-слабо и те са по-податливи на рак и на определени автоимунни заболявания.

Върху функционирането на имунната система важно влияние оказва и здравословният начин на живот. Поради това е особено важно възрастните да се придържат към здравословен и балансиран начин на хранене, да правят достатъчно физически упражнения и да се предпазват от заразни заболявания чрез ваксинация.

 

 

Как се променя имунната система с възрастта?

Едно от най-изследваните последствия на стареенето е намаленото функциониране на имунната система. Имунната система на възрастните показва по-лош отговор към причинителите на нова болест или дори към причинителите на болест, от която вече са преболедували в миналото. Вследствие на това възрастните са по-податливи на заразни заболявания като грип.

От друга страна, възпаленията, които се причиняват от функционирането на вродената имунна система, са по-интензивни и траят по-дълго време. Това е причината възрастните хора да страдат по-често от възпалителни заболявания като сърдечносъдови заболявания, болест на Алцхаймер, Паркинсон и остеоартрит.

Да се предпазим от заразни болести чрез ваксиниране

Рискът от развитие на заразни болести може да се намали чрез ваксиниране. Грипът е силно заразно вирусно заболяване, което носи най-голям риск за възрастните, децата на възраст до пет години и бременните жени, тъй като в тези рискови групи заболяването обикновено протича в по-тежка форма. Поради това специалистите препоръчват ваксиниране, тъй като то може не само да предотврати развитието на заболяването, но и усложненията, които често го съпътстват.


Ваксинирането при възрастните значително намалява шанса за развитието на грип, но за съжаление не може да гарантира сто процента, че няма да се разболеят от него. 

Ваксинирането при възрастните значително намалява шанса за развитието на грип, но за съжаление не може да гарантира сто процента, че няма да се разболеят от него. Проблемът е в това, че поради стареенето клетките на имунната система на възрастните не реагират на ваксината толкова силно, както при по-младите хора, и поради това при определени възрастни хора заболяването се развива въпреки ваксинирането. Тук е важно да се подчертае, че ваксинирането все пак допринася най-много за намаляването на риска от развитие на грип, но същевременно се препоръчва да се спазват и другите инструкции за предпазване от заразни болести.

Здравословният и балансиран начин на хранене допринася за по-доброто функциониране на имунната система

За ефикасен имунен отговор организмът се нуждае от много енергия. За да се гарантира подходящо количество енергия, трябва да спазваме подходящ режим на хранене. Проучвания показват, че балансираният начин на хранене, който съдържа всички макро- (въглехидрати, протеини) и микрохранителни вещества (минерали, витамини), може да увеличи ефикасността на имунната система при хората в старческа възраст, при което се наблюдава по-добър отговор на имунните клетки. Доказано е също, че възрастните, които приемат ежедневно витамини и минерали, показват по-добър отговор към ваксинирането (напр. срещу грип или пневмококови инфекции) и произвеждат повече антитела, с помощта на които организмът се бори с инфекцията.

Физическата активност влияе положително на имунната система

Много проучвания показват, че физическата активност също влияе на функционирането на имунната система. Това се демонстрира и от едно проучване, проведено от Suzanne G. Leveille от Американския национален институт по стареене. Тя включи в проучването 1365 жени на възраст от 55 до 80 години и наблюдава техния начин на живот в продължение на шест години. Оказа се, че жените, които са били физически активни, имат по-малък шанс за развитие на инфекции, рак и белодробни заболявания.

Специалистите доказаха, че имунната система на хората в старческа възраст, които са физически активни, реагира по-ефикасно, когато влезе в контакт с причинителя на заболяване. Разликата между хората в старческа възраст, които са физически активни, и тези, които не са, се демонстрира от различното представяне на имунните клетки, тъй като физическата активност стимулира броя и активността на имунните клетки, които защитават организма от вирусни и бактериални инфекции, както и от ракови промени.

Със стареенето ефикасността на ваксинирането също намалява, тъй като имунната система не реагира на ваксината толкова интензивно, колкото на по-млада възраст. Оказа се, че в дългосрочен план дори умерената физическа активност допринася за подобряването на имунния отговор на ваксините, което от своя страна води до по-добра защита срещу вредни вируси и бактерии.

По какъв начин можем допълнително да стимулираме функционирането на имунната система?

Ако погледнем назад в историята, много домашно приготвени лекарства са съдържали определени видове гъби поради техния положителен ефект, който днес приписваме главно на полизахаридите бета глюкани. Те представляват големи молекули захар, които са съставна част на различни гъби, и за които е доказано, че стимулират функционирането на имунната система.

Две проучвания, проведени от норвежки и британски специалисти върху над 100 доброволци, показаха, че бета глюканите действат положително на функционирането на имунната система и стимулират производството на имунни клетки и при възрастните хора. Бега глюканите може да се приемат под формата на хранителни добавки и една от тези добавки е Defendyl-Imunoglukan P4H®, която съдържа бета глюкани от гъбата кладница.

Литература
  • Pinti M. i sur., 2016. Aging of the immune system – focus on inflammation and vaccination. European Journal of Immunology, 46(10): 2286-2301.
  • Faragher R. i sur., 2014. Better immunity in later life: a position paper. Age (Dordr), 36(3): 9619.
  • Bigley A.B. i sur., 2013. Can exercise-related improvements in immunity influence cancer prevention and prognosis in the elderly?
  • Nikolich-Zugich J., 2014. The aging immune system: Challenges for the 21st Century. Seminars in Immunology, 24(5): 301-302.
  • Pae M. i sur., 2012. The role of nutrition in enhancing immunity in aging. Aging and Disease, 3(1): 91-129.
  • Senchina D.S. in Kohut M.L., 2007. Immunological outcomes of exercise in older adults. Clinical interventions in Aging, 2(1): 3-16.
  • Smetana J. i sur., 2018. Influenza vaccination in the elderly. Human Vaccines & Immunotherapeutics, 14(3): 540-549.
  • Fuller R. i sur., 2017. Yeast-derived beta-1,3/1,6 glucan, upper respiratory tract infection and innate immunity in older adults. Nutrition, 39-40:30-35.
  • Gaullier J.M. i sur., 2011. Supplementation with a soluble beta-glucan exported from Shiitake medicinal mushroom Lentinus edodes (Berg.) singer mycelium: a crossover, placebo-controlled study in healthy elderly. International Journal of Medicinal Mushrooms, 13(4):319-326.

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.