Надя Отт, магистър – фармацевт, регионален продуктов мениджър за Defendyl<sup>®</sup>
 Nina Fridrih, магистър – фармацевт
У дома>Имуноблог>Интересно> Защо инфекциите на респираторния тракт се срещат и през топлите месеци и какво общо имат климатиците с това?

Защо инфекциите на респираторния тракт се срещат и през топлите месеци и какво общо имат климатиците с това?

Обикновено възприемаме топлите месеци като време за почивка и възстановяване след тежка и напрегната година. Има ли нещо по-досадно от това да настинеш тъкмо през топлата част от годината? А дали това може да се избегне?

 

 

През пролетта природата е много красива – всичко е свежо, цъфти и се раззеленява, а топлите слънчеви лъчи ни приканват да излезем навън. За жалост доста хора страдат от алергии, тъй като във въздуха се съдържат много алергени. Можете да избегнете тези алергени, като спазвате някои прости правила: когато концентрацията на полени във въздуха е висока, стойте на закрито и дръжте прозорците на дома и колата си затворени. Концентрацията на полени във въздуха е най-ниска след дъжд, както и вечер, затова проветрявайте жилището си и излизайте навън през това време. Четиридесет процента от пациентите с алергии са предразположени към повтарящи се респираторни инфекции.

През пролетните и летните месеци често сме изложени на температурни и климатични промени. През пролетта разликата между сутрешните и следобедните температури може да достигне до над 10°C, а дъждът не е необичайно явление. Всичко това представлява сериозен стрес за организма, вследствие на което имунитетът ни може да спадне и да се появят типичните симптоми на настинка.

През летните месеци основният проблем се крие в твърде високите температури, които понижаваме с помощта на климатици. Големите температурни колебания могат да се отразят отрицателно на състоянието ни и да причинят здравословни проблеми. Климатиците изсушават силно както въздуха в помещенията, така и лигавицата на респираторния тракт, вследствие на което тя може да спре да изпълнява защитната си функция и да стане по-податлива на микроорганизми.


През пролетта разликата между сутрешните и следобедните температури може да достигне до над 10°C, а дъждът не е необичайно явление.

Три практични съвета за правилна употреба на климатици

 1. В топло време правим всичко възможно да избегнем жегата и да се охладим по един или друг начин, но не бива да забравяме, че преходът от топло към студено не трябва да натоварва организма. Препоръчително е разликата в температурата на стаята с климатик и външната температура да е не повече от 5 до 8°С. Тези температурни разлики е много трудно да бъдат избегнати при посещение на климатизирани сгради, но когато пътуваме с автомобил, можем да намалим климатика 5–10 минути преди да пристигнем и така постепенно да се адаптираме към външната температура. Когато в колата е много горещо, трябва първо да я проветрим и да я охладим леко, преди да се качим в нея и да включим климатика. Простото правило е да не охлаждаме помещенията до температура, по-ниска от тази, която поддържаме през зимата.
 2. Не бива да задаваме твърде ниска температура и да насочваме климатика към хората. Важно е също да не чувстваме движението на въздуха. Въздухът не бива да е нито твърде сух, нито твърде влажен.
 3. Редовната и правилна поддръжка на климатиците е много важна. Когато климатиците не се поддържат редовно, в тях се размножават микроорганизми, които след пускането на им попадат във въздуха. Вдишването на тези микроорганизми може да причини инфекции и възпаления.

Горепосочените фактори могат да причинят неприятни симптоми – болка в гърлото, запушен нос или хрема, главоболие, сълзящи или сухи очи, общо неразположение; астмата и ринитът (възпаление на носната лигавица) могат да се влошат. Подобно състояние е хроничен стрес за организма, а в дългосрочен план това води до отслабена имунна система.

Прости мерки за укрепване на имунната система

 • Здравословно и балансирано хранене
  През топлите месеци, когато сме изложени на силна горещина, здравословното хранене и приемът на достатъчно вода са особено важни. Можем да балансираме диетата си с достатъчно плодове и зеленчуци, най-добре местни, тъй като те имат по-висока хранителна стойност от плодовете и зеленчуците, които са съхранявани и транспортирани продължително време.
 • Здравословни навици
  Поддържайте тялото си в добра форма, за да може по-бързо и лесно да се справя с вирусите и бактериите. Дори само половин час умерена, ускоряваща пулса физическа активност на ден се отразява положително на физическото и психическото здраве. Всеки ден отделяйте поне по 15 минути за себе си и правете неща, които ви ощастливяват, например кратка разходка, йога, медитация или може просто да изпиете чаша от любимия си чай или кафе на спокойствие на балкона, докато слушате дъжда или чуруликането на птиците. Това ще ви помогне да намалите стреса, който влияе отрицателно върху работата на имунната система. Постоянната грижа за равновесието на тялото и ума е необходимо условие за общото укрепване на защитните сили на организма.
 • Дефендил Имуноглюкан P4H® – естествен избор за по-добър имунитет
  Здравата имунна система ни предпазва дългосрочно от заразни болести, затова понякога е разумно да приемаме продукти, които я укрепват.

Дефендил Имуноглюкан P4H®съдържа естествен биоактивен полизахарид, изолиран от гъба кладница. След като се свърже с рецепторите, тази субстанция отключва имунен отговор в цялото тяло. Освен това тя съдържа два важни антиоксиданта, витамин C и цинк, които предпазват клетките от влиянието на вредните вещества в околната среда и компенсират повишената нужда от тези витамини при наличие на изтощение или инфекции.

Поддържайте тялото си в добра форма, за да може по-бързо и лесно да се справя с вирусите и бактериите.

Изберете правилния продукт за вас

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.