Редакторски колектив Defendyl<sup>®</sup>
У дома>Имуноблог>Defendyl®> Здравето на семейството е на първо място

Здравето на семейството е на първо място

Разбираме колко е важно нашето здраве едва когато го загубим. Затова трябва да сме благодарни, че го имаме, и да се грижим за него отрано. За да се грижим за здравето си, трябва да имаме под ръка добре оборудвана домашна аптечка, която да осигурява ефективна профилактика и първа помощ на всички членове на семейството. Как да стане това? На всички, които поставят здравето на семейството си на първо място, предлагаме 7 съвета.

 

 

1. За силна имунна система

Най-доброто „лекарство“ е силната имунна система, която гарантира непрекъснатостта на всички процеси в организма и не позволява на микроорганизмите, с които се сблъскваме на всяка стъпка, да влязат в нас. Балансираната имунна система изисква здравословен начин на живот, който включва балансиран режим на хранене, редовни физически упражнения с точното натоварване, добра хигиена на съня и ефикасно управление на стреса. Тъй като придържането към здравословен начин на живот често се оказва прекалено голямо предизвикателство предвид забързания ритъм на ежедневието ни, трябва да вземем осъзнато решение за поддръжка на имунната система. За тази цел трябва да приемаме естествени препарати за по-добър имунитет, особено през есенните и зимните месеци и през периодите на увеличено психическо и физическо натоварване, когато инфекциите и настинките зачестяват. Доказано ефективни са препаратите, които съдържат имуноглюкан. Продуктът Imunoglukan P4H® съдържа Imunoglukan® – естествено биоактивно вещество, изолирано от гъбата кладница, което благоприятно влияе при отслабен имунитет. Продуктът съдържа също, освен имуноглюкан, витамин С и цинк и е подходящ за възрастни и деца на и над едногодишна възраст.

2. Кажете „стоп“ на температурата

Освен приятната среща отново с колеги и съученици, есента носи и не толкова приятни срещи с вируси и бактерии и съответните инфекции. Поради това винаги трябва да имате под ръка термометър за измерване на телесната температура и лекарства за повишена температура. Лекарствата, съдържащи парацетамол, са най-подходящи за справяне с повишената температура при деца. Тези лекарства не само контролират температурата, но и облекчават болката и подобряват общото чувство на неразположение. Лекарствата за понижаване на телесната температура при възрастни и деца се продават без рецепта в аптеките и се прилагат според инструкциите на лекар или фармацевт.

3. Кажете „стоп“ на болките в гърлото

Болките в гърлото често ни досаждат през всички сезони. Затова Вашата домашна аптечка винаги трябва да съдържа и пастили за болки в гърлото, които дезинфектират гърлото и облекчават болката. Пастилите за болки в гърлото се предлагат с различни вкусове и са обогатени с витамини, затова за деца можем да изберем пастили с  вкус, който детето харесва, за да ги приеме с удоволствие въпреки чувството за неразположение и намаления апетит. Бъдете обаче внимателни – преди да купите пастили, винаги проверявайте в инструкциите на производителя дали продуктът е подходящ и за възрастни, и за деца.

4. Кажете „стоп“ на кашлицата

Другото досадно нещо е кашлицата, която дразни не само пациента, но и всеки, който живее под един покрив с него, особено през нощта. Следователно домашната Ви аптечка трябва да включва и различни сиропи за кашлица. Ако кашлицата е влажна, необходим е сироп за по-лесно откашляне. Ако не можете да спите поради суха и дразнеща кашлица, състоянието Ви, съответно и сънят, ще се подобри от сироп за успокояване на кашлицата.

5. Кажете „стоп“ на запушения нос и алергиите

Физиологичният разтвор е задължителен компонент за всяка домашна аптечка, тъй като в случай на настинка и алергии овлажнява носната лигавица, улеснява дишането и предотвратява развитието на възпалителния процес. Ако някой от членовете на семейството има алергия, а дори и да няма, добре е да имате в домашната аптечка лекарство и балсам за алергии, които осигуряват първа помощ в случай на алергична реакция, каквато може да се развие дори след ухапване от насекомо.

6. Кажете „стоп“ на диарията и повръщането

Чревните инфекции са много чести, особено при по-малките деца. Вирусните инфекции преобладават през зимните месеци, а през лятото по-често се срещат бактериални чревни инфекции. Най-честото последствие при чревна инфекция е диария, която може да се придружава и от повръщане, болки и спазми в стомаха, повишена температура, главоболие и чувство на общо неразположение. Тъй като диарията и повръщането могат бързо да обезводнят и отслабят организма, можем да си помогнем със замяна на изгубените течности и електролити. Следователно пациентът трябва да пие колкото се може повече течности. Ако подозираме, че пациентът е дехидратиран, което се посочва от сухота в устата, по-рядко ходене по малка нужда и потъмняване на урината, трябва да използваме разтвор за рехидратация. За регулиране на чревната флора се препоръчва при първите признаци на чревна инфекция, като диария и повръщане, да се приемат млечнокисели бактерии, които се предлагат във всяка добре заредена аптека под формата на капсули, а за деца – под формата на капки. Важно е да се приемат млечнокисели бактерии поне седмица след отшумяване на симптомите на чревна инфекция.

7. За големи и по-малки рани

Домакинските дейности често се придружени от порязвания, а безгрижното детство на най-младите членове на семейството се съпътства от появата на драскотини и синини. Затова е добре винаги в домашната аптечка да имате дезинфектант, стерилни марли, превръзки и лепенки, с помощта на които да се погрижите за раните на членовете на семейството.

 

Източници:

https://www.medis.health/si/podpora-bolnikom/clanki/clanek/prirocna-domaca-lekarna-za-otroke/

https://www.waya.si/nc/izdelki-waya/waya/waya-kapljice/

https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/domaca-lekarna

https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/zascita-otroske-koze-pred-piki-zuzelk

Defendyl® не бива да се приема от болни с присадени органи. Болни, приемащи имунопотискащи лекарства, могат да вземат Defendyl® само след консултация с лекар.

Не превишавайте препоръчаните дневна доза. Хранителната добавка не замества балансираното и разнообразно хранене.